با توجه به نزدیک شدن به ایام اصلی عزاداری حضرت امام حسین (ع) در اینترنت به دنبال متنی انگلیسی برای معرفی این امام مظلوم به یکی از دوستان خود بودم که با جستجوی نام عاشورا به عکس هایی مانند عکس های زیر برخورد:
سوالی برایم مطرح شد و اینکه چگونه می توان این افراط و تفریط را جایگزین رفتاری منطقی و اندیشمندانه نمود؟
با سرکوب این گونه ناهنجاری ها نمی توان این گونه مسائل را پاسخگو بود، بایستی به دنبال تغییر نگرش و اصلاح در رفتار مذهبی جامعه بود که این رفتار مذهبی جایگزین یا به تعبیری فراموش شده را کدام مرجع بایستی رواج دهد؟
هدف از عزاداری ثار الله یادآوری پیام قیام عاشورا بود و اشک مسلمان نیز در این ایام تنها به دلیل مصیبتی است که بر خاندان پاک خاتم رسل وارد شده است.
در رادیو شنیدم که کتابی درباره قمه زنی و تاریخچه آن منتشر شده است، به دوستانی که هنوز در محل سکونت خود شاهد اینگونه رفتارهای نابهنجار هستند، پیشنهاد می کنم با بیان حقیقت پیام عاشورا و اطلاع رسانی مناسب به مردم از این حرکت های خشونت آمیز و دور از شان انسانی جلوگیری نمایند.
از طرفی افراد سودجو که تنها برای پاسخ گفتن به امیال و خواسته های نفسانی خود به این گونه مراسم ها قدم می گذارند نیز بایستی با تدبیری، به مسیر اصلی سوگواری رهنمون شوند، گویا می توان از راهنمایی مراجع و روحانیون در این باره بهره جست اما خبررسانی مناسب در این زمینه تا چه حد انجام شده است؟
امیدوارم روزی شاهد اعتدال در رفتارهای مذهبی جامعه باشیم تا الگوی مناسبی برای سایر جوامع بشری به حساب آییم.
اللهم عجل لویک الفرج
سلام
حضورتون در کانون مهدی یاوران را تبریک و خوش امد میگم
انشاالله شاهد اعتدال در رفتارهای مذهبی جامعه مون باشیم
سلام
ممنونم - امیدوارم بتوانم به عنوان دانشجو در این محیط نقش خود را ایفا کنم.
خشونت بیش از حد در این مراسم، ذهنیت بدی در میان جوامع دیگر ایجاد می کند، امیدوارم بنونیم چهره واقعی عزای ثار الله را به جهانیان نشان دهیم.
اللهم العن عمر ثم ابابکر و عمر ثم عثمان و عمر ثم عمر و ثم عمر
من موافق آزادی هستم یکی می خواهد سر خودش را بشکنه چیکار باهاش دارید؟
تو دوست داری کسی آزادیت را ازت بگیره؟
اگر آمد سر تو را خون آورد آن موقع بگو چرا آزادی من را گرفتید
آیا بهتر نیست به جای نوشتن این مطالب بری به وحشی های که تو چهارشنبه سوری آدم می کشند را اصلاح کنی؟
حالا یکی تو چهارشنبه سوری زد خودش کشت مسئله ای نیست چون آزاده ولی این ها که می گیرند نارنجک می زنند زیر ناموس پای مردم و ناموس مردم را می کشندآ آنها را چی داری بگی؟
این همه نفر را می زنند کور می کنند
در مورد چهارشنبه سوری بایستی بگم که می توان این مسئله را به نهادهای اجتماعی واگذار کرد که با آن چگونه برخورد کنند!
به علت فرا رسیدن محرم الحرام این پست را نوشتم و در مورد ناهنجاری های عزارادی ثارالله بحث کردم.
حق با توست، در یک جامعه آزاد هر کسی آنطور که می خواهد بایستی رفتار کند، در متن هم اشاره کردم که نبایستی به اجبار جلوی این ناهنجاری ها را گرفت، بلکه بایستی رفتاری جایگزین و درخور شان عزادار امام حسین به مردم القا کرد.
این صحنه های خون آلود وجهه جهانی تشیع را زیر سوال می برد، در صورتی که سالار شهیدان برای صلح جهانی و عدل الهی قیام کرد.
من به عنوان دانشجو وظیفه خود دونستم که هم با شرکت در این مراسم به صورت صحیح و هم با اطلاع رسانی، از این حرکت خشونت آمیز جلوگیری کنم، چرا که قمه زنی توجیهی منطقی و تطابقی با هیچ یک از رسوم تشیع نداشته و ندارد.
فی امان الله.
ممنونم از پویای عزیز به خاطر این پست مفید و پاسخ به جایش. تحریف عاشورا و عزاداری مردم ایران برای از بین بردن وحدت مردم بوده و شکی نیست که جزئی از جنگ نرم امروزه است و سلاح دشمنان.
با تشکر از پویا عزیز بخاطر پاسخ
در سرتاسر جهان قمه زنی می کنند و متاسفانه فقط در ایران اجازه ی این کار را نمی دهند و شایع شده که چهره ی تشیع را زشت کرده اما با گرایش روز افزون تشیع مخصوصا در کشور هایی که قمه زنی در آنجا آزاد است مثل هند و لبنان و عراق و آذربایجان و پاکستان خلاف این ادعا ثابت شده
همچنین برای افراد باکلاس خارجی که برای آنها کاملا جا افتاده است که هر کسی یک سری اعتقاداتی و فرهنگ و رسوم خاصی دارد و اصلا کوچکترین انتقادی به این مسئله نمی کنند و کاملا برای آنها طبیعی است مثلا سنت های آفریقا یا اروپا شاید برای ما دیوانه وار باشه اما برای آنها اینگونه نیست و امروز برای تمامی مردم جهان این موضوع جا افتاده که هر کس یک فرهنگی دارد و قابل احترام.
در ایالت متحده آمریکا انواع اقسام رسومات مختلف هست از قمه زنی گرفته تا آیین های سرخ پوستی و برای هیچ کس تعجب آور نیست.
شاید به نظر شما کارهای ۶۶۶ هم تعجب آور باشد اما برای همه مردم جهان به این موضوع تبدیل شده که هر کس یک فرهنگی داره و قابل احترام.
قمه زنی هم یک فرهنگ است و هیچ نکته منفی نداشته چنانکه در کشور های هند و لبنان که قمه زنی کاملا آزاد است نه تنها مردم از تشیع فاصله گرفته اند بلکه بسیار علاقه مند شده اند
اینکه شما فرمودید قمه زنی در تشیع جایگاهی ندارد من فکر نمی کنم این گونه باشد حداقل ۲۰۰ تن از علما معاصر چه زنده و چه مرده فتوا بر حلیت این موضوع داده اند و ما نیز این امر را به متخصصین امور دینی واگذار می کنیم چنانکه آنها با ادله و احادیث این موضوع را حلال دانسته اند ما نیز بر نظر آنها اکتفا می کنیم و نظر آنها را بر نظر خود مقدم می شماریم
قمه زنی واجب نیست ولی علما با استفاده از حدیثی در کتاب موثق تهذیب که برای مثل امام حسین علیه السلام یعنی دیگر ائمه هدی صلوات الله علیهم اجمعین لطمه زدن به صورت جایز است
فکر نمی کنم دیگر جای سوالی برای افراد متدین با توجه به نظر تقریبا تمامی مراجع عظام باقی مانده باشد
پیشاپیش از پاسخ شما به این پرسش تشکر می کنم
عبدالحسین عزیز؛
حد را مشخص کنیم: فرهنگ و رسوم با ناهنجاری مذهبی تعاریف متفاوتی دارند.
آیین های غلطی که در هر جای دنیا رواج دارد را نیز مورد نقد قرار می دهیم و منبع رواج این عادات غلط را بایستی خشکاند.
اما در مورد 200 تن از علمای معاصر که گفتی نظر بر حلیت این موضوع داده اند!!!!! از کدام منبع این موضوع را شنیدی یا خوانده ای؟
در مطلب بعد که تماماً با ذکر منبع است، اکیداً و صریحاً فی المجموع مراجع این حرکت را جایز ندانسته و آن را نفی کرده اند. انتشار اکاذیب را هم در این باره به شدت محکوم می کنیم.
متن شما را درباره جایز دانستن قمه زنی صریحاً رد می کنم و این انحرافات را یکی از علل سودجوئی بدخواهان تشیع می دانم.
پویا جان ابتدا بگویم من بسیار از این تعابیر که شما بردید و فرهنگ مردم را با این الفاظ بکار بردید بسیار ناراحت شدم و اصلا فکر نمی کردم در یک بحث کاملا دوستانه همچین الفاظی را ببینم
پویا جان چرا جواب پیشین را ندادی؟ در هند و لبنان چرا تشیع رو به پیشرفت با تعابیر شما بایستی رو به کاستن بود
اولا در نظر آیت الله سیستانی دست برده شده و نظر شخصی نویسنده بهش اضافه شده که این کار ناشایستی است
لیست کامل حدود 190-200 نفر از علما در حقیقت مظلوم هست
شما با خط قرمز نوشتید هیچ یک از علما فتوای بر حلیت ندادند که این حرف شما تهمت بسیار ناپسندی است و امیدوارم از این کارتون توبه کنید
شما به راحتی می توانید به سایت آقایان صادق روحانی و صادق شیرازی ایمیل بزنید و از ایشان استفتا کنید سپس تهمت بزنید که هیچ یک از علما فتوای بر حلیت ندادند
لطفا به فرهنگ مردم توهین نکنید شما هنوز نمی توانید به فرهنگ مردم احترام بزارید و از الفاظ ناشایستی استفاده می کنید
هر وقت توانستید در یک بحث بدون توهین به فرهنگ مردم به بحث بپردازید بگویید من با شما بحث کنم البته قول دهید که دیگر تهمت هم نزنید
برادرم؛ قصد هیچگونه توهین یا بی احترامی نبود و اگر سوء تفاهمی شده است، همین جا از شما عذرخواهی می کنم. قصد جلوگیری از تحریف بود.
درباره هندوستان و لبنان نیز بایستی بگویم:
طبق حکم حکومتی آقای خامنه ای پس از انتشار این بیانات و صدور حکم حرمت قمهزنی از سوی ایشان، جمعی از علما و شخصیتهای فقهی حوزه علمیه، با صدور فتاوای جدید و برخی نیز با تصریح به لازم الاتباع بودن حکم رهبر معظم انقلاب، بر خلاف فتوای پیشین خود - که گاه به جواز یا حتی استحباب قمهزنی قائل بودند - به عدم جواز این عمل فتوا دادند.
با این حرکت علمای شیعه عربستان (در بیانیهای به تاریخ 19 صفر 1417)، مجلس اعلای شیعیان لبنان، مجمع التقریب بین المذاهب الاسلامی و بسیاری دیگر از مجامع شیعی جهان اسلام با صدور بیانیههایی به اعلام حمایت از موضع ولی امر مسلمین پرداختند. رجوع کنید به کتاب «قمهزنی، سنت یا بدعت»، ص 144 و 203
در نتیجه در لبنان و هندوستان یا سایر کشورها نیز با اسناد مشابه این عمل توسط مقامات دینی و سیاسی رد شده و نکوهش می گردد.
در مورد حضرات اعظام روحانی و شیرازی نیز بایستی بگویم که این سایت ها نیز پس از چندی مطالب خود را تغییر خواهند داد؛ چرا که مدیر حوزه علمیه قم در رسا نیوز به طور رسمی این مطلب را اعلام کردند که هیچ یک از مراجع حلیت قمه زنی را قبول ندارند.
در انتها توجه شما را به مطلبی از شهید مطهری جلب می کنم:
شهید آیت الله مطهری در کتاب حوزه و روحانیت نیز به این مبحث پرداخته، میفرمایند: «قمهزنی در شرایط فعلی هیچ دلیل عقلی و نقلی بر آن نداریم و یکی از مصادیق بارز تحریف محسوب میگردد و حداقل این که در زمان فعلی، باعث زیر سوال رفتن تشیع میگردد. از برنامههایی که هیچ ارتباطی با اهداف امام حسین علیه السلام ندارد، تیغ، قمه و قفل زدن است؛ قمهزدن هم همین طور است. این کار، کار غلطی است. یک عده قمهها را بگیرند، به سرهای خودشان بزنند و خونها را بریزند که چه شود؟ کجای این حرکت، عزاداری است.»